26 oktober 2009

Mike's Webisodes 3: Stripdagen 2009

In de derde aflevering van Mike's Webisodes een blik op de Stripdagen in Houten die eind september plaatsvonden. Dat betekent aandacht voor de autobiografische strip: een gesprek met Barbara Stok, winnares van de Stripschapprijs en met het stripduo Ype & Willem. Ook laat Paul Stellingwerf van zich horen. Als bonus analyseren stripkenners Dr. Penseel en Hans B. Potlood de deplorabele staat waarin de stripbeurs in Nederland verkeert.

Geen standaard reportage dus met daarin de hoogtepunten en nieuwswaardigheden van de Stripdagen. Dit evenement was immers al weer een paar weken geleden en dat maakt het oud nieuws. Bovendien leek het me wel eens leuk om een alternatieve blik op de stripbeurs te bieden. Een b-kant als het ware, met een speciale rol voor stripmaker Robert Schuit en de Vlaamse stripmaker Serge Baeken, die u reeds kent van Episode 2.

Voordat de vaste kijker misschien denkt dat die Webisodes alleen maar over strips en stripmakers gaan...


Episode 3 zal niet de laatste aflevering over strips zijn. De komende delen is er nog aandacht voor 15 jaar Zone 5300 en de tragische wereld van Cowboy John. Tussendoor reizen we af naar Londen voor een bezoek aan het beroemde kruispunt op Abbey Road. Daarna neem ik een interview op met Arnoud de Jong, beter bekend als Verbal Jam, om over bloggen te praten. Kortom: stay tuned.

16 opmerkingen:

Mennomail zei

Erg leuk filmpje, Mike. Hulde ook voor de heren Potlood en Penseel.

Michael Minneboo zei

@Mennomail: Ze zijn zeer talentvol inderdaad. Daar gaan we vast meer van horen, van de heren Potlood en Penseel, let op mijn woorden! :)

Jeroen Mirck zei

Ha Mike, leuk beursverslag. Ik moest ook erg lachen om de heren Potlood & Penseel. Ben zo vrij geweest om de video over te nemen, met een eigen kijk op het fenomeen 'stripbeurs' erbij.

Michael Minneboo zei

@Jeroen Mirck: Ja hoor, video's overnemen (embedden voor de meelezers van de Buma) mag van mij, mits de 'embedder' bronvermelding en een linkje plaatst. Dat doe jij altijd, dus geen probleem ;).

Ben het overigens eens met de strekking van je stuk, al heb ik nog wel lol in het verkeren op stripbeurzen, maar dan vooral omdat ik daar lekker kan bijpraten met mijn maatjes van Nieuw Gehoer.

Mattt zei

leuke B-kant mike (:

Hester van den Blink zei

Hahaha ja zo krijgt de grabbelton een heel andere betekenis :) erg vermakelijk!

Paul S. zei

Waarom Barbara Stok een stripschapprijs als er ook vrouwen zijn die wel kunnen tekenen en iets te melden hebben. Stok's werk doet pijn aan mijn...alles!

Michael Minneboo zei

@Paul S: Ik denk dat je dat even met de Stripschapjury op moet nemen. Daar ga ik niet over... :).

Wie had je dan liever de prijs zien winnen dit jaar?

Jeroen Mirck zei

@Paul: Jouw kritiek op Barbara Stok vind ik niet terecht. Een verhaal vertellen is meer dan goed kunnen tekenen. Denk aan Hugo Pratt, denk aan Hein de Kort. Barbara Stok heeft een eigen unieke beeldtaal waarvoor ze wat mij betreft volkomen terecht de Stripschapprijs heeft gewonnen. Ben trouwens heel benieuwd welke vrouw in jouw ogen dan beter had kunnen winnen.

the cognitive neuroscience zei

Hej Michael- beste filmpje tot nu!

Paul S. zei

Ik moet eerlijk toegeven dat ik slecht Gerrie Hondius, Maaike Hartjes en Barbara Stok ken als professionele striptekenaars. En dan gaat mijn voorkeur echt naar Hartjes. Strip blijft een visueel medium, als de tekenstijl mij afstoot ben je in mijn MENING niet goed bezig.
Ik vind positieve discriminatie sowieso onzin. Werk moet op zijn kwaliteit beoordeeld worden (visueel en inhoudelijk) en niet op geslacht, geloof etc.

Jeroen Mirck zei

@Paul: Ik denk ook niet dat deze uitverkiezing een geval van positieve discriminatie is. De jury van de Stripschapprijs put al jaren uit tekenaars van Stoks generatie: Van Tol, Kriek, Retera. Barbara Stok publiceert als een van de weinigen bovendien bij een literaire uitgever, wat ook alweer een verdienste is. Haar vrouwzijn is gewoon een leuke bijkomstigheid. Hondius is absoluut nog niet toe aan de prijs, Hartjes zou wel kunnen. Maar ook dan zeg ik: Dan verdient Stok toch echt de voorkeur.

Jeroen Mirck zei

Voor de volledigheid even linken naar mijn inhoudelijke argumentatie waarom ik Barbara Stok een belangwekkende Nederlandse stripmaker vind.

Michael Minneboo zei

@Paul S + Jeroen: Ik denk ook niet dat hier sprake is van positieve discriminatie, al is het wel tekenend dat het 36 jaar geduurd heeft voordat er voor het eerst een vrouw de Stripschapprijs krijgt. Dat zegt veel over de Nederlandse stripwereld, vind ik. Het werd dus wel eens tijd.

Paul S. zei

Ik zeg ook niet dat ze de prijs niet verdiend heeft, ik begrijp de argumenten ook wel. Ik vind haar tekenwerk gewoon niet om aan te zien, da's voor mij persoonlijk erg belangrijk. En ook het soort verhalen dat ze maakt boeit mij niet. Gelukkig andere mensen wel. Zo, dan ga ik nu effe een frappuchino wegmircken...

Jeroen Mirck zei

Zo, en dan ga ik nu mijn zieke hond eens even stellingwerven op het plantsoen voor de deur. ;)